Filet z kaczki z sosem śliwkowym


2 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 filety z kaczki (piersi kacze) ze skórą
  • szczypta soli i pieprzu
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • Sos:

  • ok. 10 sztuk świeżych śliwek (różne odmiany)
  • ok. 8 sztuk suszonych śliwek
  • płaska łyżka masła
  • przyprawy: anyż, kardamon i cynamon

TO CI SIĘ PRZYDA

  • pinceta
  • patelnia grillowa

Porada szefa kuchni

Piersi z kaczki nie smaż długo, żeby ich nie wysuszyć, wystarczy po kilka minut z każdej strony

Dziś przedstawiamy Wam przepis na wspaniałą i delikatną pierś z kaczki, podaną z gęstym sosem na bazie świeżych i suszonych śliwek. Gwarantujemy, że w tej wersji zaskoczy każdego!

Filet z kaczki z sosem śliwkowym przepis

  1. Umyj śliwki, a następnie usuń z nich pestki. Pokrój je w ćwiartki.
  2. Śliwki suszone pokrój na kawałki (1cm x 1cm).
  3. Świeże i suszone śliwki włóż do garnka i dodaj masło oraz odrobinę wody.
  4. Duś całość tak długo, aż uzyskasz konsystencję sosu.
  5. Pod koniec gotowania dodaj ulubione przyprawy i jeszcze chwilę duś, aby sos przeszedł wszystkimi aromatami.
  6. Filety dokładnie umyj w zimnej wodzie, a następnie delikatnie osusz za pomocą papierowego ręcznika. Jeśli na skórze są piórka - usuń je za pomocą pensety.
  7. Kacze piersi ponacinaj w kratę (od strony skóry) tak, aby nie uszkodzić mięsa. Filety dopraw niewielką ilością soli oraz pieprzu.
  8. Rozgrzej patelnię grillową z niewielką ilością oliwy rozsmarowanej za pomocą pędzelka.
  9. Na rozgrzaną patelnię wyłóż filety, smażenie rozpocznij od strony ze skórą. Smaż 8-10 minut, aż skórka nabierze złocistego koloru, następnie przełóż piersi na druga stronę.
  10. Po usmażeniu filetów z dwóch stron, przełóż je do naczynia do zapiekania (żaroodpornego) i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez ok. 15 minut.
  11. Czas pieczenia uzależniamy od tego jak wysmażone mięso lubimy, ale nie dłużej niż 20 minut, ponieważ przesuszymy mięso.
  12. Po upieczeniu, wyjmij mięso na deskę i daj mu chwilę , żeby odpoczęło. Następnie pokrój mięso w plastry i ułóż na talerzu. Całość polej wcześniej przygotowanym sosem śliwkowym. Dodaj do dania ulubioną sałatę, pieczone ziemniaki czy inne warzywa lub ulubione dodatki.