SKŁADNIKI
Ciasto kruche:
- 250 g mąki tortowej
- 60 g cukru pudru
- 1 surowe jajko
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki cukru waniliowego
Masa jajeczna:
- 200 ml słodkiej śmietany 30%
- 4 łyżki cukru
- 2 całe surowe jaja
- 2 żółtka jaj
- 1 kg śliwek węgierek
- Płatki migdałów do dekoracji
- forma do tarty
- sito
- folia spożywcza
- trzepaczka
Na zakończenie sezonu jesiennego polecamy Wam wspaniałą tartę z węgierkami, która zachwyci Was niesamowitą słodyczą tych jakże niedocenianych owoców.
Tarta ze śliwkami przepis
1. Mąkę wysyp na stolnicę i zrób na środku niewielkie zagłębienie.
2. Dosyp resztę suchych składników (proszek do pieczenia, cukier waniliowy) i wbij całe surowe jajko.
3. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą noża, a następnie zagnieć ręcznie na gładkie ciasto.
4. Zawiń wyrobione ciasto w folię spożywczą i włóż na 30 min do lodówki.
5. Przygotuj masę śmietanowo-jajeczną. Jajka (2 cale i 2 żółtka) roztrzep z cukrem na gładką masę i dodaj cynamon.
6. Do masy dodaj śmietankę i krótko ubijaj za pomocą trzepaczki, aż wszystkie składniki się połączą.
7. Po 30 minutach ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm., średnica rozwałkowanego placka powinna być o ok. 2 cm większa niż średnica formy do tarty.
8. Wyłóż formę przygotowanym ciastem.
9. Ciasto dociśnij delikatnie do formy i nakłuj widelcem.
10. Śliwki poprzecinaj na połówki i oczyść z pestek, a następnie rozłóż na surowym cieście (skórką do dołu) lekko je dociskając.
11. Surowe ciasto ze śliwkami włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 10 minut.
12. Po 10 minutach, podpieczoną tartę wyciągnij z piekarnika i całość zalej przygotowaną masą.
13. Tak wykonaną tarte włóż ponownie do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 25 min. 13. Po wyjęciu z pieca posyp całość prażonymi migdałami.