Kluski śląskie


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • sól
  • mąka ziemniaczana
  • mąka pszenna

TO CI SIĘ PRZYDA

  • praska do ziemniaków
  • miska

Ile gospodyń na Śląsku, tyle przepisów na prawdziwe, tradycyjne kluski śląskie. Przez wiele lat poszukiwałem idealnego przepisu i w końcu znalazłem.

Przepis na: Kluski śląskie

  1. Ziemniaki umyj, obierz, a następnie ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Ugotowane ziemniaki odcedź i odłóż, aby lekko ostygły.
  3. Lekko ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę.
  4. Ziemniaki wyrównaj w misce i podziel na 4 części. Wyjmij 1/4 ciasta i odłóż na bok. W jej miejsce dosyp taką samą ilość mąki ziemniaczanej.
  5. Wbij jajko, dodaj soli oraz czubatą łyżkę mąki pszennej i wyrób ciasto.
  6. Uformuj kulki i zrób w nich palcem wgłębienia.
  7. Ugotuj wodę w garnku i dodaj soli.
  8. Wrzuć kluski do wody i gotuj 3-5 minut od momentu wypłynięcia. Gotuj po kilka na raz, tak aby swobodnie pływały.