Gulasz wołowy


4 osoby
łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g wołowiny (gicz, rozbratel, łopatka)
  • 300 ml czerwonego wina
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 150 g boczku
  • 1 marchew
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • tymianek
  • 2 liście laurowe
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • olej

TO CI SIĘ PRZYDA

  • trzepaczka

Dzisiejsza inspiracja obiadowa to gulasz wołowy. Lekka wariacja na temat słynnego francuskiego boeuf bourguignon Julii Child, ale o wiele szybsza i łatwiejsza. Poznaj smak ciemnego gulaszu z marchewką i pieczarkami.

Przepis na: Gulasz wołowy

  1. Mięso dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą. Następnie pokrój je w kostkę o grubości 2 cm i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę
  3. Pieczarki dokładnie umyj i osusz. 200 g przekrój na pół, a następnie w cienkie plastry. Pozostałe 300 g potnij na ćwiartki.
  4. Marchewkę obierz i przekrój wzdłuż. Następnie posiekaj w półksiężyce.
  5. Boczek pokrój w niewielką kostkę i wytop z niego tłuszcz na rozgrzanej patelni. Gdy powstaną przyrumienione skwarki zdejmij je z patelni, a tłuszcz pozostaw.
  6. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć kilka kawałków wołowiny i stopniowo dodawaj kolejne ( dzięki temu mięso się przyrumieni a nie poddusi ). Po przesmażeniu wszystkich kawałków odłóż je na talerz.
  7. Na patelnię wrzuć cebulę i przesmaż ją kilka chwil, następnie dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę.
  8. Następnie wlej wino i drewnianą łyżką zeskrob przywarte kawałki mięsa z dna patelni.
  9. Po 5 minutach duszenia wrzuć wołowinę, boczek i marchew i zawartość patelni do garnka. Całość zalej bulionem wołowym, dodaj koncentrat pomidorowy, pokruszone listki laurowe, tymianek, pieprz i odrobinę soli.
  10. Gulasz duś pod pół przykryciem przez 2,5 godziny.
  11. 30 minut przed końcem do gulaszu wrzuć 300 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki.
  12. Pozostałe 200 g przesmaż na osobnej patelni dopraw solą, pieprzem oraz posiekaną drobno natką pietruszki i dorzuć do całości.
  13. Na osobnej patelni rozpuść 2 łyżki masła, dodajemy mąkę i przesmażamy, aż uzyskasz lekko brązowy kolor.
  14. Do zasmażki wlewaj partiami zimną wodę ( pół szklanki ), mieszaj trzepaczką, a następnie przelej całość do garnka z gulaszem cały czas mieszając.
  15. Gotuj całość 3 minuty i dopraw solą.