Szukaj przepisu

Surówka z kapusty pekińskiej

30 minut
6 osób
łatwe
Składniki
Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorkami i kukurydzą
  • Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorkami i kukurydzą
  •  surowka-z-pekinskiej1
  •  surowka-z-pekinskiej3
SKŁADNIKI
  • 1 średnia kapusta pekińska 1 średnia czerwona papryka 1 ogórek wężowy 15 pomidorków koktajlowych mała puszka kukurydzy 1 marchew pęczek koperku 1 cebula 2 łyżki majonezu 3 łyżeczki musztardy rosyjskiej 1 łyżeczka miodu sól, pieprz zioła prowansalskie 9 łyżek oliwy 3 łyżki soku z cytryny

Świetny dodatek do każdego obiadu - surówka z kapusty pekińskiej. Tym razem w dwóch odsłonach z majonezem i z winegretem. Wspaniałe kontrasty smakowo - aromatyczne.

sposób przygotowania

Zaczynamy od pokrojenia wszystkich składników. Do pierwszej wersji potrzebujemy połowę główki średniej wielkości kapusty pekińskiej, którą kroimy w niewielkie paseczki. Do miski wrzucamy również posiekaną drobno połówkę cebuli (po pokrojeniu posypujemy ją szczyptą soli i cukru - odstawiamy na 10 minut, aby straciła swoją ostrość). Na grubych oczkach ścieramy marchew. W misce ląduje również mała puszka kukurydzy oraz połowa papryki czerwonej pokrojona w bardzo drobna kostkę i posiekany koperek. Całość doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy 2 łyżki majonezu, 2 łyżeczki musztardy oraz szczyptę cukru. Surówkę mieszamy, smakujemy, ewentualnie jeszcze doprawiamy i odstawiamy do lodówki na 20 minut, do przegryzienia. II surówkę z kapusty pekińskiej przygotowujemy identycznie. Drobno siekamy pozostałą część kapusty, ogórka obieramy i kroimy w 1cm plastry, które następnie tniemy na 3-4 paski. Połówkę papryki podobnie jak poprzednio bardzo drobno kroimy. Przygotowujemy winegret. Do miseczki wlewamy 3 łyżki soku z cytryny, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i mieszamy trzepaczką (w oliwie sól by się nie rozpuściła). Potem dodajemy 1 łyżeczkę miodu i 1 łyżeczkę musztardy, szczyptę ziół prowansalskich - mieszamy. Kolejnym krokiem jest powolne wlewanie małym strumyczkiem oliwy, ciągle mieszając trzepaczką. W ten sposób powstanie nam ładna emulsja. Do surówki na koniec wkrawamy ćwiartki pomidorków oraz siekamy drobno połowę pęczka koperku. Całość zalewamy winegretem dopiero przed podaniem na stół. Surówkę można posypać podprażonymi orzechami włoskimi lub grzankami. Smacznego.

Autor przepisu: