Surówka z marchwi


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 0,5 kg soczystej marchwi
  • 1 duże kwaskowate jabłko
  • 3 połówki brzoskwini z puszki
  • garść rodzynek
  • 50 ml rumu
  • sok z cytryny
  • cukier

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tarka o grubych i drobnych oczkach
  • obieraczka do warzyw

Porada szefa kuchni

W sezonie jeśli znajdziecie na targach lub w warzywniakach świeżą, młodą marchew z natką, bez wahania kupcie ją. Z niej powstanie najlepsza pod względem smaku surówka.

Któż z nas nie pamięta smaku surówki z marchewki z dzieciństwa. Kiedyś to były marchwie - soczyste, słodkie. Jeśli uda Wam się kupić marchew ,,baby", nie wahajcie się - róbcie surówkę.

Surówka z marchwi przepis

  1. W rondlu podgrzej rum. Następnie wsyp do niego rodzynki i namaczaj przez 10 minut.
  2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o cienkich oczkach.
  3. Jabłko obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
  4. Brzoskwinie pokrój na bardzo drobną kostkę.
  5. Jabłko, marchew i brzoskwinie dokładnie razem wymieszaj. Następnie dodaj odsączone rodzynki i delikatnie całość dopraw cukrem i sokiem z cytryny.
  6. Surówkę włóż na 30 minut do lodówki pod przykryciem.