Surówka z kalarepy


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 średnie kalarepy
  • 8 rzodkiewek
  • 4 plastry papryki marynowanej
  • ½ pęczka koperku
  • ½ pęczka pietruszki
  • mała puszka kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tarka o grubych oczkach
  • obieraczka do warzayw

Surówka z kalarepy - niedoceniane warzywo, które dzięki swojej słodyczy potrafi wzbogacić smak każdej surówki. Poznajcie doskonały przepis na tę surówkę.

Przepis na: Surówka z kalarepy

  1. Kalarepy dokładnie obierz z zielonej skórki, a następnie zetrzyj ją ta tarce o grubych oczkach.
  2. Rzodkiewki dokładnie umyj a następnie pokrój je w 0,5 cm kostkę.
  3. Paprykę pokrój w kostkę o grubości 0,5 cm.
  4. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  5. Koperek i pietruszkę drobno posiekaj, a następnie wrzuć do miski razem z pozostałymi warzywami.
  6. Do miski dodaj majonez, musztardę i sok z cytryny. Dopraw solą z pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  7. Sałatkę odstaw na 30 minut do lodówki.