Surówka z kapusty pekińskiej


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 średnia kapusta pekińska
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 1 ogórek wężowy
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • mała puszka kukurydzy
  • 1 marchew
  • pęczek koperku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżeczki musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 9 łyżek oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny

TO CI SIĘ PRZYDA

  • 2 miski
  • tarka o grubych oczkach
  • obieraczka
  • szatkownica
  • trzepaczka

Świetny dodatek do każdego obiadu - surówka z kapusty pekińskiej. Tym razem w dwóch odsłonach z majonezem i z winegretem. Wspaniałe kontrasty smakowo - aromatyczne.

Surówka z kapusty pekińskiej przepis

  1. Połowę kapusty pekińskie drobno poszatkuj i przełóż do miski.
  2. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, zasyp odrobina cukru i soli, a nastęnie odstaw na 10 minut. Do miski wrzuć tylko połowę.
  3. Marchew obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Kukurydzę odcedź z zalewy i dodaj do reszty składników.
  5. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Do miski wrzuć tylko połowę.
  6. Na koniec dodaj połowę posiekanego koperku.
  7. Sałatkę dopraw solą pieprzem, 2 łyżkami majonezu, 2 łyżeczkami musztardy i szczyptą cukru. Dokładnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem do lodówki na 20 minut.
  8. Drobno poszatkuj pozostałą część kapusty i umieść w drugiej misce.
  9. Ogórka obierz (obieraj od jasne strony ku ciemniejszej) i pokrój w grubsze plastry, a następnie każdy z nich na 3 – 4 paski.
  10. Ogórka paprykę i cebulę dodaj do kapusty.
  11. W małej miseczce umieść sok z cytryny z odrobiną soli oraz pieprzy. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką.
  12. Następnie dodaj miód, musztardę i szczyptę ziół. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dolewaj małym strumieniem oliwę i intensywnie wymieszaj.
  13. Pomidorki pokrój w ćwiartki, dodaj do reszty i dokładnie wymieszaj z pozostałym koperkiem.
  14. Tą wersję polewaj sosem dopiero przed podaniem.