Roladki wieprzowe z pieczarkami


5 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 5 plastrów schabu bez kości - grubość 4 cm
  • 500 g pieczarek
  • musztarda
  • chrzan tarty
  • pęczek pietruszki
  • 100 g żółtego sera
  • sól i pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • tymianek
  • masło
  • oliwa
  • 2 cebule
  • 2 małe marchewki
  • marynowana papryka
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1 pomidor
  • Surówka

  • 5 młodych marchewek
  • 1 małe jabłko
  • 3 połówki brzoskwiń z puszki
  • cukier
  • rodzynki
  • rum
  • sok z cytryny

TO CI SIĘ PRZYDA

  • folia spożywcza
  • tłuczek do mięs
  • wykałaczki lub sznurek bawełniany

Przepis na rolady wieprzowe jest prostszą wersją śląskich rolad wołowych. Nasza ,,gorolska" wersja jest o wiele szybsza w przygotowaniu, a i równie smaczna. Farsz pieczarkowy to chyba najlepsza część tego dania.

Roladki wieprzowe z pieczarkami przepis

  1. Schab rozłóż na blacie i przykryj folia spożywczą. Następnie przy pomocy tłuczka do mięs rozbij schab do grubości 5 mm.
  2. Jedną stronę każdego schabu wysmaruj cienką warstwą musztardy i chrzanem. Odstaw roladki do marynowania na 30 minut.
  3. Marchew obierz i posiekaj w drobne plasterki.
  4. Paprykę marynowana i pomidora pokrój w kostkę.
  5. Pieczarki dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  6. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  7. Cebulę obierz i posiekaj w drobna kostkę.
  8. W rondelku rozpuść 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy. Gdy tłuszcz będzie gorący wrzuć pieczarki.
  9. Gdy spod pieczarek cała woda wyparuje, dodaj jedną łyżkę masła i wrzuć połowę cebuli. Gdy cebula się zeszkli całość zdejmij z palnika i dopraw solą z pieprzem..
  10. Gdy pieczarki przestygną dodaj ser oraz posiekaną drobno natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.
  11. Na płaty schaby rozłóż farsz i zawiń jak krokiety. Całość zwiąż sznurkiem bawełnianym lub zepnij wykałaczkami
  12. Na patelni rozgrzej masło z odrobiną oliwy.
  13. Roladki smaż na średniej mocy palnika dokładnie z każdej strony. gdy będą lekko rumiane dodaj pozostałą część cebuli.
  14. Gdy cebula się lekko zeszkli całość podlej winem.
  15. Po wyparowaniu alkoholu dodaj marchew i dopraw szczyptą obu papryk oraz tymiankiem. Dodaj marynowaną paprykę i pomidora. Całość duś pod niepełnym przykryciem 1 godzinę na małej mocy palnika.
  16. surówką z marchwi:
  17. Na drobnych oczkach tarki zetrzyj młode marchwie.
  18. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  19. Brzoskwinie pokrój na drobną kostkę.
  20. Rodzynki wsyp do rondla i lekko podlej rumem. Włącz palnik i całość doprowadź prawie do wrzenia i wyłącz. Poczekaj do ostygnięcia i wtedy nadmiar płynu odlej.
  21. W misce zmieszaj wszystkie składniki i polej sokiem z połowy cytryny.