Sos tzatziki


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 15 cm ogórka wężowego
  • koperek
  • sól
  • pieprz biały
  • sok z cytryny

TO CI SIĘ PRZYDA

  • praska do czosnku
  • tarka z drobnymi oczkami

Porada szefa kuchni

Jeśli chcesz uzyskać jeszcze lepszy efekt, polecam dodać kilka ogórków konserwowych pokrojonych w drobną kosteczkę, majonez, musztardę oraz drobno posiekaną rzodkiewkę. Dzięki temu otrzymasz sos podobny do tatarskiego. A jeśli chcesz uzyskać gęstszy sos, wystarczy że ogórki włożysz do tetrowej pieluchy lub innego czystego materiału o rzadkim splocie i odciśniesz cały sok!

Sos tzatziki to klasyka kuchni greckiej. Idealny jako dodatek do mięs i warzyw z grilla. Łagodzi ostrość pikantnych potraw, choć sam posiada wyrazisty charakter. Przygotowanie tego sosu w domu to żaden problem, tym bardziej że niewiele czasu na to potrzeba. A jest on o wiele lepszą alternatywą dla kupny, pełnych konserwantów i sztucznych aromatów wyrobów wielkich koncernów spożywczych.

Przepis na: Sos tzatziki

  1. Włóż do miseczki 200 g jogurtu greckiego.
  2. Dodaj wyciśnięty ząbek czosnku.
  3. Zetrzyj 15- centymetrowy kawałek ogórka wężowego na drobnych oczkach tarki i również dodaj do miseczki.
  4. Dodaj drobno posiekany koperek, sól, pieprz biały oraz kilka kropel soku z cytryny. Całość zamieszaj.
  5. Po 30 minutach sprawdź, czy sos jest odpowiednio czosnkowy. Jeśli nie, to wyciśnij jeszcze jeden ząbek i zamieszaj.