Sos pieczarkowy
- 500 g pieczarek
 - 300 ml śmietanki 30%
 - sok z cytryny
 - sól
 - pieprz
 - cukier
 - 1 średnia cebula
 - tymianek
 - natka pietruszki
 - 80 g sera brie
 - masło
 
Porada szefa kuchni
Jeśli chcesz uzyskać bardzo zawiesisty sos, dodaj do niego zaklepkę. Jest to zimna woda zmieszana z mąką. Dzięki temu Twój sos uzyska pożądaną gęstość.
Sos pieczarkowy przepis
- Obierz pieczarki i pokrój w cienkie plastry.
 - Pokrojone pieczarki pokrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
 - Posiekaj drobno cebulę
 - Wrzuć 2 łyżki masła do garnka, a następnie dodaj posiekaną cebulę. Smaż ją, aż stanie się szklista. Dodaj szczyptę soli oraz cukru.
 - Gdy cebula nabierze złotego koloru, dodaj grzyby. Od razu je posól, aby puściły wodę.
 - Po kilkunastu minutach woda wyparuje, a wtedy dodaj śmietanki.
 - Dopraw całość solą, pieprzem oraz tymiankiem.
 - Pokrój ser brie na jak najdrobniejsze kawałeczki i wrzuć również do garnka.
 - Całość duś kilka minut, aż sos zgęstnieje.
 - Tak powstały sos posyp garścią świeżej natki z pietruszki.
 
																											
									


			
		





a przepraszam co to jest „zimna woda zmieszana z wodą” ?
Dziękuję za zwrócenie uwagi :) już poprawiliśmy