Toffi


4 osoby
łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1/3 szklanki Wody

Porada szefa kuchni

Ważne abyś podczas dotowania samego karmelu nie mieszał go żadnym przyrządem, ponieważ powstaną krystaliczne grudki. Jeśli chcesz uniknąć przypalenia na brzegach, posmaruj je wodą podczas gotowania używając pędzelka silikonowego. Nie próbuj smaku karmelu ani toffi bez odpowiedniego ostudzenia, ponieważ osiągają one bardzo wysokie temperatury i mogą mocno poparzyć.

Co się stanie, gdy połączymy cukier ze śmietanka, a następnie je podgrzejemy? Z tak banalnej mieszanki powstanie toffi– sos, któremu nie można się oprzeć. Za sprawą tego przepisu możecie się przekonać, że przygotowanie domowego sosu jest łatwe i szybkie. Przyrządzone w nadmiarze toffi, możecie przechowywać w lodówce w plastikowym pojemniku nawet przez kilka tygodni. Pytanie tylko – czy tyle wytrwa?

Przepis na: Toffi

  1. Do garnka z grubym dnem wlej wodę, a następnie dodaj ostrożnie cukier. Powinien pokryć równomiernie całą powierzchnię. Całość postaw na palniku i ustaw średnią moc.
  2. Syrop cukrowy gotuj kilkanaście minut, aż powstanie brązowy karmel. Od czasu do czasu przy rozpuszczaniu cukru pokręcić garnkiem ruchem obrotowym.
  3. Następnie do brązowego karmelu wlej śmietankę i całość mieszaj drewnianą łyżką. Na początku powstaną duże grudki krystalizacyjne, ale bez obaw! Po czasie się rozpuszczą.
  4. W zależności jak gęsty sos chcesz uzyskać, tak długo gotuj ( pamiętaj, że sos po wystygnięciu intensywnie sam zgęstnieje ).