Domowy groszek ptysiowy


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 300 g mąki pszennej
  • 500 ml wody
  • 100 g masła
  • sól
  • 8 jajek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • 2 płaskie blaszki
  • papier do pieczenia
  • sitko o drobnych oczkach
  • miska szersza od garnka
  • mikser
  • szpryca do ciasta
  • naczynie żaroodporne
  • papierowe torebki

Nie ma lepszego dodatku do zup i kremów niż domowy groszek ptysiowy. Przy okazji zabawy z ptysiami postanowiłem przygotować małą paczuszkę groszku ptysiowego.

Przepis na: Domowy groszek ptysiowy

  1. Włącz piekarnik i ustaw na temperaturę 180 st. C
  2. Na 2 płaskich blaszkach umieść pergamin.
  3. Nalej do garnka wodę i wrzuć masło, a następnie zagotuj i mieszaj drewnianą łyżką.
  4. Przesiej mąkę przez sitko do miski.
  5. Kiedy płyn w garnku zacznie lekko bulgotać, zmniejsz moc palnika i wrzuć mąkę do garnka, ciągle mieszając, aż powstanie kulka sprężystego ciasta.
  6. Nalej zimnej wody do osobnej miski i włóż do niej garnek, aby ciasto ostygło.
  7. Do przestudzonego ciasta dodaj szczyptę soli i zmiksuj na najwyższych obrotach. Podczas miksowania dodawaj kolejno jajka, a po dodaniu ostatniego miksuj przez 10 minut.
  8. Zagotuj wodę w czajniku.
  9. Nałóż część ciasta do szprycy i za pomocą najmniejszej końcówki wyciskaj niewielkie kulki. Umieść je na blasze w odległości 2 cm od siebie, ponieważ jeszcze urosną.
  10. Przelej wodę z czajnika do naczynia żaroodpornego. Nie przykrywaj go pokrywką. Naczynie to umieść na najniższej półce piekarnika. Na wyższych kondygnacjach połóż blachy z groszkiem ptysiowym.
  11. Piecz 8-10 minut (po tym czasie przetnij jedną kulkę na pół, aby sprawdzić, czy jest gotowa).
  12. Wyłącz piekarnik i wyjmij blachy z groszkiem. Poczekaj aż się ostygnie, a następnie przełóż do papierowych torebek.