Zamiast ziemniaków… puree z zielonego groszku!
- 500 g mrożonego groszku zielonego
- 2-3 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mleka
- garść liści mięty
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
TO CI SIĘ PRZYDA
- sitko lub durszlak
- blender
Porada szefa kuchni
Zamiast mięty możesz dodać inne świeże zioła, np. bazylię czy natkę pietruszki. Sprawi to, że puree będzie bardziej aromatyczne i zyska bardziej intensywny kolor.
Zamiast ziemniaków… puree z zielonego groszku! przepis
- Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki
- Ugotuj w osolonej wodzie, aż będą prawie miękkie. Dorzuć mrożony groszek i gotuj razem do miękkości.
- Warzywa odcedź.
- Dodaj masło, mleko i miętę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Zmiksuj przy pomocy blendera na gładką masę.
Czy jeśli dodam mięte ten smak będzie się komponował z jakimś mięsem? Co polecicie?
Puree z groszku ma delikatny smak który można połączyć w daniu z delikatnymi mięsami np. grillowana polędwiczka wieprzowa.