Zamiast ziemniaków… placki ziemniaczane rösti!
- 500 g ziemniaków
- 3 łyżki roztopionego masła
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- oliwa z oliwek lub olej do smażenia (polecam olej rzepakowy np. Wielkopolski)
- do podania - posiekana natka pietruszki i śmietana
TO CI SIĘ PRZYDA
- tarka o grubych oczkach
- sitko
- patelnia
Porada szefa kuchni
Smażenie placków i przewracanie ich na drugą stronę wymaga nieco wprawy. Jeśli nie czujecie się zbyt pewnie, placki można usmażyć także w piekarniku w 200°C na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Zamiast ziemniaków… placki ziemniaczane rösti! przepis
- Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Przełóż na sitko, aby je odsączyć.
- Odciśnij nadmiar soku i przełóż do miski.
- Dodaj roztopione masło, dopraw solą , pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę lub olej.
- Łyżką wykładaj porcje ziemniaków i uformuj okrągłe placuszki.
- Placuszki smaż na złocisto z obu stron, w razie potrzeby dolewając oliwę lub olej.
- Podawaj jako dodatek do dań
Mam takie pytanie – czy placki pieczone na blasze nie są suche? Tez je trzeba olejem posmarować czy jak? :)
Nie trzeba ich niczym smarować! Placki nie wysychają ponieważ z powodu swojej niewielkiej grubości wypiekają się na tyle szybko że nie schną.
A ile smazymy dla blaszce w piekarniku?