Placki z cukinii
- 2 średnie cukinie
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- oliwa do smażenia
- szczypta soli i pieprzu
- świeże kwiaty nasturcji
opcjonalnie:
- 1/4 drobno posiekanej cebuli
- pęczek koperku
TO CI SIĘ PRZYDA
- tarka do warzyw
- duża patelnia
- ręcznik papierowy
- rózga
Porada szefa kuchni
Placki z cukinii możesz podać z gęstą śmietaną, jogurtem lub bardzo prostym i szybkim w przygotowaniu dipem. Do schłodzonego jogurtu greckiego dodaj drobno posiekany ząbek czosnku, kilka kropel soku z cytryny, drobno pokrojony koperek, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj wszystko i wstaw do lodówki, aby czosnek uwolnił swój aromat. Podawaj mocno schłodzony!
Placki z cukinii przepis
- Cukinie dokładnie umyj (nie obieraj!) i wydrąż wodniste gniazda nasienne.
- Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i posyp szczyptą soli. Odłóż do lodówki na ok. 10 min, aby puściły soki.
- Mąkę przesiej do miski i dodaj szczyptę pieprzu oraz roztrzepane jajka.
- Mieszaj całość za pomocą rózgi i stopniowo dolewaj po odrobinie mleka.
- Mieszaj do momentu, aż ciasto będzie gładkie.
- Cukinię odsącz z nadmiaru wody i dodaj do przygotowanego ciasta. Sprawdź czy masa jest wystarczająco słona i wymieszaj całość. Do placków możesz dodać posiekaną cebulę i/lub koperek.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę.
- Do przygotowanej masy dodaj świeże płatki nasturcji i ponownie wymieszaj.
- Na rozgrzaną oliwę nakładaj niewielkie porcje ciasta (za pomocą łyżki stołowej) i smaż równomiernie na złoty kolor.
- Kiedy placki będą rumiane z dwóch stron, przełóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Placki z cukinii udekoruj świeżymi kwiatami nasturcji i podawaj ze śmietaną lub jogurtem.