Placek ananasowo – kokosowy


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa ananasowo-kokosowa

  • 1 puszka ananasów
  • 480 ml wody
  • 2 budynie śmietankowe
  • 50 g masła lub margaryny
  • 150 ml cukru
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 1 jajko

TO CI SIĘ PRZYDA

  • brytfanka
  • papier do pieczenia
  • mikser
  • sito
  • drewniana gałka

Dziś propozycja na letnie ciasto: placek ananasowo - kokosowy. Idealne lekkie ciasto biszkoptowe, którego zwieńczeniem jest masa budyniowa (ale nietypowa) oraz przepyszny, chrupki kokos. Kontrast smaków powala, a prostota przygotowania zachęca do pieczenia.

Placek ananasowo – kokosowy przepis

  1. Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj cukry i miksuj sztywną pianę aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne.
  2. Zmniejsz obroty miksera i pojedynczo dodawaj żółtka. Miksuj aż masa będzie puszysta.
  3. Do gotowej masy dodaj proszek do pieczenia i przesiane mąki. Całość wymieszaj dokładnie drewnianą gałką.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  5. Brytfankę wyłóż papierem i wylej na nią masę biszkoptową.
  6. Następnie włóż ją do pieca na 15 -20 minut. po tym czasie obróć biszkopt spodem do góry i zdejmij papier. Piecz jeszcze krótką chwilę. Następnie wyjmij, aby przestygł.
  7. Ananasa z puszki pokrój na mniejsze kawałki, a następnie rozłóż go na biszkopcie
  8. Do soku z ananasa dolej 300 ml wody i w garnku gotuj na małej mocy palnika.
  9. W 150 ml wody wymieszaj budynie, a następnie wlej do pozostałego płynu w garnku. Gotuj aż uzyskasz gęsty budyń.
  10. Gotowym budyniem zalej ananasy.
  11. W rondlu rozpuść masło lub margarynę z cukrem. Po rozpuszczeniu cukru wrzuć wiórki kokosowe i mieszaj parę minut.
  12. Po zdjęciu z palnika dodaj 1 jajko i intensywnie mieszaj całość. Wyłóż na wystudzony budyń ananasowy i uklep łyżką.
  13. Na koniec opal kokosa pod grzałką w piekarniku.