Biała kiełbasa pieczona w piwie


3 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 6 kawałków białej, surowej kiełbasy
  • 4 małe cebule
  • 300 ml jasnego piwa
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki oleju do smażenia

TO CI SIĘ PRZYDA

  • naczynie żaroodbporne

Czy komuś z Was marzy się jeszcze gorąca, pieczona kiełbaska z grilla? Tak, nam też. Dlatego dziś podzielimy się z Wami przepisem na wspaniałą pieczoną kiełbasę w piwie, ot takie wspomnienie sezonu grillowego, w którym to królują przecież kiełbaski!

Przepis na: Biała kiełbasa pieczona w piwie

  1. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju.
  2. Cebulę obierz, pokrój w cienkie półplasterki i podsmaż na patelni do momentu, aż się zeszkli.
  3. Piekarnik nagrzej do temperatury 220 °C.
  4. Przygotuj piwną zalewę: do naczynia wlej piwo, dodaj musztardę, miód, liście laurowe, nasiona gorczycy (ewentualnie musztardy francuskiej), majeranek, słodką i ostrą paprykę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Kiełbasę nakłuj wykałaczką w kilku miejscach.
  6. Na dno naczynia żaroodpornego przełóż podsmażoną cebulę, a na niej ułóż białą kiełbasę. Nie przecinaj pętek kiełbasy, tylko przełóż ją w całości.
  7. Całość zalej piwną zalewą, która powinna przykryć kiełbasę do połowy.
  8. Naczynie wstaw do piekarnika i piecz przez około 40-50 minut, aż kiełbasa ładnie się zarumieni.