Wielkanocny żurek na zakwasie
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- ćwiartka średniego selera
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 białe kiełbasy
- 3 suszone grzyby
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 1 liść laurowy
- 500 ml zakwasu żytniego (żuru)
- jajka ugotowane na twardo (1 jajko na osobę)
- 1 łyżka majeranku otartego
- sól i pieprz
TO CI SIĘ PRZYDA
- obieraczka do warzyw
- duże sito
Porada szefa kuchni
Żurek wielkanocny możesz podawać w wydrążonym i podpieczonym okrągłym chlebku. Ważne, aby miąższu w chlebie było tyle na ściankach, aby podczas konsumpcji można było odrobinę go zeskrobać i jeść z zupą. Niektóre piekarnie mają w swojej ofercie specjalnie wypiekane chlebki do żurku - z uciętą "czapeczką".
Wielkanocny żurek na zakwasie przepis
- W mniejszym garnku umieść jajka, dodaj dużą łyżkę soli i zalej do przykrycia zimną wodą. Całość postaw na palniku włączonym na średnią moc i gotuj 10 minut od momentu gdy woda zacznie wrzeć.
- Ugotowane jajka ostudź, obierz ze skorupek i pokrój w ćwiartki.
- Grzyby zalej 120 ml gorącej wody i pozostaw na 15 - 20 minut, aby namokły.
- Cebulę z czosnkiem obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i zeszklij na nim cebulę, aż stanie się miękka.
- Następnie dodaj czosnek i całość smaż przez 30 sekund na dużej mocy palnika.
- Włoszczyznę (marchew, pietruszka i seler) obierz przy pomocy obieraczki. Następnie umieść wszystko w garnku, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, grzyby oraz zawartość patelni.
- Składniki w garnku zalej wodą do przykrycia (około 2 litry) i gotuj razem, aż warzywa będą miękkie.
- Dodaj kiełbasę i gotuj razem około 15 minut.
- Następnie kiełbasę wyjmij na talerz. Obierz ze skórki i pokrój lub porwij na kawałki.
- Przecedź wywar i już bez żadnych warzyw ponownie postaw na palniku.
- Do wywaru dodawaj po odrobinie żuru do momentu, aż osiągniesz pożądaną kwaśność. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
- Gdy żurek zacznie się gotować, wyłącz pod nim palnik.
- Na każdym talerzu połóż ćwiartki jajek, kilka plastrów kiełbasy i zalej gorącym żurkiem.