Biała kiełbasa
- 5 g otartego majeranku
- 50 g czarnego pieprzu mielonego
- 1 główka czosnku
- 100 g soli
- 10 metrów jelit wieprzowych
- 3,5 kg tłustego mięsa wieprzowego
- 1 kg chudego mięsa wieprzowego
- 0,5 kg chudego mięsa wołowego
TO CI SIĘ PRZYDA
- maszynka do mielenia mięsa z różnymi grubościami sit
- końcówka do maszynki do nabijania kiełbasy
- 2 duże miski na mięso
- 1 duży pojemnik do wymieszania mięsa
- duży garnek (do sparzenia kiełbas)
Porada szefa kuchni
Gotowe kiełbasy powinno się sparzyć. W garnku zagotuj wodę, a następnie zmniejsz moc palnika i poczekaj, aż temperatura spadnie do 75°C. Ustaw moc palnika tak, aby ta temperatura się utrzymywała i włóż kiełbasy na 25 - 30 minut. Sparzone kiełbasy możesz uwędzić lub po wystudzeniu zamrozić. Jeśli zamierzasz wędzić, to świetnie sprawdzą się w tym celu gałęzie jałowca z jagodami, nadając jej niepowtarzalnego smaku, jakiego nie doświadczysz w kupnym produkcie. Po uwędzeniu możesz także kiełbasy wysuszyć, co jeszcze bardziej odmieni jej smak, sprawiając, że będzie bardziej intensywna.
10g soli na 5kg miesa???
Dzięki za znalezienie błędu! Już poprawione. :)