Gulasz z papryką i ziemniakami


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 kg mięsa na gulasz
  • 400 g ziemniaków
  • 400 g papryki czerwonej
  • 400 g papryki zielonej
  • 400 g papryki żółtej
  • 4 średnie cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • sól i pieprz olej lub oliwa z oliwek
  • kilka łyżek gęstej śmietany 18%
  • posiekana natka pietruszki

Zaletą dań jednogarnkowych jest to, że praktycznie gotują się same. Potrzeba tylko co jakiś czas zajrzeć do garnka, przemieszać, coś tam dodać, coś doprawić.

Przepis na: Gulasz z papryką i ziemniakami

  1. Mięso dokładnie oczyść i umyj. Następnie pokrój w kostkę o wymiarach 2 cm.
  2. Kostki mięsa oprósz papryką słodką i ostrą oraz delikatnie dopraw solą i pieprzem.
  3. Papryki umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój je w kostkę o grubości 2 cm.
  4. Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  5. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Następie obficie opłucz je zimna wodą odsącz.
  6. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż mięso, aż się zarumieni.
  7. Do mięsa dodaj cebule i smaż aż się zeszkli.
  8. Zawartość patelni przełóż do garnka i wlej szklankę wody i dodaj koncentrat pomidorowy. Duś na małej mocy palnika aż mięso stanie się miękkie ok 40 minut.
  9. Wrzuć do garnka papryki i ziemniaki. Duś pod przykryciem ok. 1 godzinę aby warzywa były miękkie. Jeśli będzie zbyt mało płynu, dolej odrobinę wody.
  10. Na koniec dopraw solą i ostrą papryką.
  11. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany i posiekaną natką pietruszki.