Gulasz z indyka


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g filetu z indyka
  • 300 g bobu
  • pęczek pietruszki
  • pęczek koperku
  • 1 średnia cebula
  • 150 ml białego wina
  • 200 ml śmietanki 30%
  • estragon
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna
  • 4 łyżki oleju
  • 300 ml bulionu drobiowego

Delikatny gulasz z indyka z dodatkiem bobu oraz koperku i pietruszki. Do tego aksamitny, śmietanowy sos. I pomyśleć, że przygotowanie tego obiadu zajmuje tylko chwilę.

Przepis na: Gulasz z indyka

  1. W garnku zagotuj wodę i dodaj do niej 2 łyżeczki soli. Następnie dodaj do garnka łodygi kopru i bób. Całość gotuj ok. 15 minut, aby bób był al dente.
  2. Do miski wlej olej i dodaj estragon oraz szczyptę soli z pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Indyka dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą. następnie pokrój w kostkę o boku 2 cm i wymieszaj z marynatą. Odstaw na 30 minut pod przykryciem do lodówki
  4. Bób odsącz i zahartuj lodowatą wodą z dodatkiem kostek lodu. Następnie go wyłuskaj.
  5. Cebulę posiekaj w drobną kostkę
  6. Do rozgrzanego rondla wrzuć kawałki indyka, i przyrumień go.
  7. Po 5 minutach wyjmij mięso na talerz, a do garnka wlej wino i przy pomocy drewnianej łyżki zeskrob zrumienione kawałki mięsa na dnie.
  8. Po 3 minutach, gdy alkohol wyparuje dodaj ponownie mięso, cebulę oraz zalej bulionem. Pod pół przykryciem gotuj gulasz 15 minut.
  9. Po tym czasie wlej śmietankę i dodajemy drobno posiekane pietruszkę oraz koperek. Całość duś jeszcze 5 minut, po czym ostatecznie doprawy solą i pieprzem.
  10. W połowie szklanki zimnej wody wymieszaj dwie łyżki mąki pszennej i powoli wlewaj do gulaszu cały czas mieszając. Całość gotuj przez 3 minuty.
  11. Po tym procesie zdejmij gulasz z palnika, i wrzuć do niego bób. Wymieszaj i pod przykryciem pozostaw aby bób zmiękł ok. 5 minut.