Rolada z indyka


4 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 600 g filetu z indyka
  • 125 g sera Gorgonzola
  • 150 g świeżego szpinaku baby
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • sól i pieprz
  • olej
  • masło
  • 130 g słonecznika łuskanego
  • sok z 1 cytryny

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tłuczek do mięsa
  • folia spożywcza
  • wykałaczki lub sznurek bawełniany

Wyborny przepis na rolady z indyka faszerowane szpinakiem. Całość skąpana w sosie z gorgonzoli. Chrupkości nadaje podprażony słonecznik.

Przepis na: Rolada z indyka

  1. Na mocno rozgrzanej, suchej patelni delikatnie upraż ziarna słonecznika.
  2. Szpinak opłucz.
  3. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  4. Gorgonzolę rozkrusz w drobne kawałki
  5. Filet z indyka dokładnie umyj i podziel na 4 równe plastry.
  6. Poporcjowanego indyka ułóż na blacie, przykryj folią spożywczą i rozbij tłuczkiem do mięs na płaskie płaty o grubości 5 mm.
  7. Indyka skrop sokiem z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem z obu stron. Odstaw do zamarynowania.
  8. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju wraz z 2 łyżkami masła. Wrzuć cebulę i zeszklij kilka minut.
  9. Gdy cebula będzie złota dodaj do niej świeży szpinak. Całość chwilę przesmaż, a następnie dopraw solą z pieprzem i zalej 3 łyżkami śmietanki 30%
  10. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i duś przez 2 minuty. Po tym czasie odstaw do przestygnięcia
  11. Na środek każdego kotleta układaj łyżkę farszu szpinakowego oraz 1 łyżeczkę sera Gorgonzola. Całość zwijaj ciasno i spinaj wykałaczkami lub zwiąż sznurkiem.
  12. Na osobnej patelni rozgrzej olej i dokładnie obsmaż z każdej strony roladki.
  13. Gdy będą złote zalej je pozostałą śmietanką. Wrzuć pozostałą część sera gorgonzola, przykryj pokrywką i dusimy na średniej mocy palnika ok. 40 minut.
  14. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, aby sos lekko odparował i się zredukował. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  15. Gotowe roladki podawaj z sosem i posypane słonecznikiem