Bogracz


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g wołowiny
  • 2 łyżki smalcu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 żółta papryka
  • 1 pomidor
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 300 g ziemniaków
  • 1 ostra papryczka
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól i pieprz

Wspaniałe danie kuchni węgierskiej, czyli bogracz. Przepis na gulasz wołowy w mocno paprykowym sosie, idealny na zimowe wieczory.

Przepis na: Bogracz

  1. Mięso dokładnie oczyść i umyj. Następnie osusz przy pomocy papierowego ręcznika i pokrój w kostkę o grubości 2 cm.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  3. Cebulę posiekaj w drobne piórka.
  4. Czosnek posiekaj w cienkie plasterki.
  5. Żółtą paprykę umyj i pozbądź się gniazda nasiennego. Następnie pokrój ją w kostkę.
  6. Pietruszkę i marchew obierz przy pomocy obieraczki, a następnie przekrój wzdłuż i na półksiężyce.
  7. Pomidora sparz, obierz ze skórki i usuń szypułkę. Następnie pokój go byle jak.
  8. Papryczkę chili przekrój wzdłuż i pozbądź się gniazda nasiennego, i posiekaj w drobną kostkę.
  9. W garnku na średniej mocy palnika roztop smalec i podsmaż cebulę. Gdy będzie złota zdejmij go z palnika i wrzuć słodką paprykę w proszku. Wymieszaj dokładnie i dodaj mięso.
  10. Postaw garnek na palniku i duś 2 minuty nie dopuszczając aby papryka się przypaliła.
  11. Dodaj ząbki czosnku, żółtą paprykę, pół talarki marchewki i pietruszki oraz pomidor.
  12. Dodaj również paprykę chili i dopraw pieprzem z kminkiem.
  13. Zalej całość 1 szklanką gorącej wody i pod przykryciem duś przez 1.5 godziny na małej mocy palnika, aż mięso będzie miękkie.
  14. Mięso powinno dusić się w małej ilości płynu.
  15. Gdy mięso będzie miękkie, dodaj ziemniaki i duś jeszcze chwilę doprawiając całe danie solą.