Sos barbecue


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 240 ml dobrej jakości ketchupu
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu Worcestershire
  • 3 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sok z ½ cytryny
  • szczypta chili
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka nasion kolendry

Sos barbecue to klasyka kuchni amerykańskiej. Doskonały, słodko-kwaśny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Poznajcie sekret tego wybornego sosu.

Sos barbecue przepis

  1. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  2. W rondelku rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Szklij ją 5 minut na małej mocy palnika, a następnie dodaj cukier i nie mieszając smaż aż się skarmelizuje.
  3. Następnie do rondla wyciśnij przez praskę czosnek, dodaj ketchup, sos Worcestershire, ocet, musztardę sos sojowy i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj i duś 2 minuty.
  4. Kolendrę utrzyj w moździerzu, a następnie wraz z pozostałymi przyprawami dodaj do rondla i wymieszaj.
  5. Sos barbecue duś na małej mocy palnika przez 20 minut pod przykryciem cały czas mieszając ( uważaj bo będzie chlapał ).
  6. Po tym czasie przestudź go i przełóż do czystego słoika.