Zupa szpinakowa


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 300 g świeżego szpinaku „baby”
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 100 g topionego serka śmietankowego
  • olej
  • masło
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 100 g słonecznika
  • 3 kromki chleba
  • zioła prowansalskie
  • oliwa
  • 1 średni ziemniak

Lekka, wiosenna zupa szpinakowa z dodatkiem podprażonego słonecznika oraz ziołowych grzanek. Zupa krem ze szpinaku zachwyci każdego, nawet tych którzy za szpinakiem nie przepadają.

Przepis na: Zupa szpinakowa

  1. Ziemniaka obierz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Do garnka wlej bulion i postaw na palniku i włącz go na średnią moc. Do garnka włóż pokrojonego ziemniaka.
  3. Cebulę obierz i posiekaj w drobna kostkę.
  4. Szpinak opłucz i dokładnie odsącz z nadmiaru wody. Z liści powycinaj końcówki łodyżek.
  5. Czosnek obierz z łupin.
  6. Na patelni rozgrzej masło z odrobiną oliwy i mocno zeszklij cebulę.
  7. Następnie do cebuli dodaj liście szpinaku i całość duś 4 minuty, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotuj 2 minuty.
  8. Serek topiony rozdrobnij na mniejsze kawałki.
  9. Serek topiony i zawartość patelni przeżuć do garnka z bulionem i gotuj 10 minut. Po tym czasie zdejmij garnek z palnika.
  10. Następnie całość zmiksuj blenderem.
  11. Wlej śmietankę i dopraw całość solą z pieprzem. Postaw z powrotem na palniku i gotuj przez 3 minuty i zdejmij całość z palnika.
  12. Chleb pokrój w grubsze paski, a następnie podsmaż je na rozgrzanej oliwie doprawiając ziołami i solą.
  13. Osobną patelnię postaw palniku i rozgrzej bez użycia tłuszczu. Następnie wsyp słonecznik i praż do momentu aż się przyrumieni.
  14. Gotową zupę podawaj z grzankami i słonecznikiem.