Curry z kurczaka


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 łyżeczki pasty curry lub 2 łyżeczki proszkowanej mieszanki curry
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka utartych w moździerzu ziaren kolendry
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 100 g ryżu
  • 250 ml śmietanki 30% lub mleczka kokosowego
  • świeża kolendra
  • olej
  • Marynata:

  • 2 limonki
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • ½ papryczki chili
  • olej

TO CI SIĘ PRZYDA

  • ręcznik papierowy
  • tarka o drobnych oczkach
  • praska do czosnku

Czasami nachodzi człowieka ochota na nutkę egzotyki na co dzień. Wtedy idealnie sprawdza się rozgrzewające curry z kurczaka. Banalnie proste, a feeria barw i aromatów powala.

Przepis na: Curry z kurczaka

  1. Kurczaka dokładnie oczyść i umyj. Następnie pokrój go w paski o szerokości 3 cm i długości 2 cm. gotowe kawałki kurczaka osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Chili posiekaj bardzo drobno.
  3. Mięso przełóż do miski i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, chili, skórkę z 2 limonek i sok z 1 połówki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.
  4. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu producenta. Następie odsącz go i odstaw aby lekko przestygł.
  5. Cebulę obierz i posiekaj w bardzo drobną kostkę.
  6. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Gdy będzie przyrumieniona dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki curry, rozgniecione ziarna kolendry oraz kurkumę. Wymieszaj całość i smaż jeszcze przez 2 minuty na małej mocy palnika.
  7. Następnie zwiększ moc palnika i wrzuć zamarynowane kawałki kurczaka. Całość przesmażaj jeszcze 8 min.
  8. Po tym czasie dodaj pół łyżeczki cukru trzcinowego, a całość zalej śmietanką. Duś pod przykryciem na małej mocy palnika ok. 20 minut. Na koniec posyp posiekaną kolendrą.
  9. Gotowe danie podawaj z ryżem.