Kurczak cytrynowy


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 10 podudzi z kurczaka lub kurczak pokrojony na kawałki (waga około 1, 2 kg)
  • 1 cytryna
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu (lub 2 łyżki suszonego)
  • Marynata:

  • 150 ml białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Porada szefa kuchni

Podawaj z winem, z którego przyrządzona była marynata. Zamiast rozmarynu możesz użyć tymianku, co nada potrawie ciekawy aromat.

Nie macie pomysłu na obiad? Jeśli tak, to dziś Was zainspirujemy! Wspaniały i pachnący rozmarynem kurczak, z lekką nutą cytrynową to idealna propozycja na pyszny rodzinny posiłek.

Przepis na: Kurczak cytrynowy

  1. W małej misce wymieszaj składniki marynaty: białe wino, sok z cytryny, miód, oliwę. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Kurczaka przełóż do miski, zalej marynatą i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C.
  4. Cytrynę pokrój na ósemki.
  5. Czosnek obierz i zmiażdż szerokim nożem.
  6. Świeży rozmaryn drobno posiekaj
  7. Do naczynia żaroodpornego przełóż zamarynowane kawałki kurczaka, cząstki cytryny, czosnek i posyp rozmarynem.
  8. Przykryj naczynie pokrywką albo folią aluminiową i piecz pod przykryciem przez około 60 minut, aż mięso zrobi się miękkie i zacznie odchodzić od kości. Co jakiś czas odwracaj kurczaka i polewaj powstałym sosem.
  9. Po tym czasie zdejmij pokrywkę lub folię. Zwiększ temperaturę piekarnika do 220 st. C i piecz jeszcze 30-40 minut, aż skórka się ładnie przyrumieni.