Krem brulee


6 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 120 ml mleka
  • 480 ml śmietanki kremówki 30%
  • 130 g cukru do masy
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 8 żółtek
  • 1 laska wanilii

TO CI SIĘ PRZYDA

  • palnik ręczny
  • naczynia żaroodporne do kremu
  • brytfanna lub naczynie żaroodporne
  • mikser

Możliwości podania odświętnego deseru jest wiele. Można upiec muffinki, ciasteczka bądź puszysty sernik. Dziś proponuję na deser słynny krem brulee. Rozsmakujcie się w delikatnym kremie przykrytym chrupiącą warstwą karmelu.

Przepis na: Krem brulee

  1. Do rondla wlej mleko ze śmietanką i ustaw na palniku włączonym na średnią moc. Doprowadź płyny prawie do wrzenia, a następnie zdejmij z palnika aby ostygło.
  2. Wanilię przetnij wzdłuż na pół i końcówką noża wydrąż ziarenka. Następnie wszystko umieść w rondlu.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  4. Żółtka z cukrem utrzyj mikserem na gładką masę. Następnie wlej do tej masy wystygniętą zawartość rondla cały czas mieszając (laskę wyjmij).
  5. Krem przelej do naczyń do 2/3 ich wysokości. Następnie przełóż naczynia do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i zalanego wodą do 2/3 wysokości.
  6. Całość włóż do pieca na 50 – 60 minut. Wyciągnij dopiero gdy zaczną się pojawiać ciemniejsze plamki na powierzchni kremu.
  7. Po wyjęciu z piekarnika niech naczynka z deserem ostygną w wodzie, w której się gotowały.
  8. Następnie każdą porcję posyp delikatnie cukrem trzcinowym i opal palnikiem.