Makaron z owocami morza


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 4 gniazda makaronu Tagiatelle
  • 10 dużych krewetek
  • ośmiorniczki i kalmary
  • natka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka soku z limonki – do smaku
  • pomidorki koktajlowe – czerwone i żółte – po kilka sztuk
  • oliwa z oliwek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • metalowa miska
  • wałek lub maszynka do makaronu
  • obieraczka do warzyw

Porada szefa kuchni

Jeśli czcesz aby smak był intensywniejszy, dodaj zamiast soli sosu sojowego lub ostrygowego. Oba te sosy świetnie pasują do całej potrawy z sokiem z limonki.

Poczujcie wakacyjny smak wspaniałego makaronu z owocami morza. Mieszanka jakiej możecie użyć do tej potrawy jest dowolna. Aromatyczne owoce morza uważane za afrodyzjak idealnie komponują się z makaronami i białym winem. Wspólnie tworzą prawdziwie romantyczną potrawę, która za każdym razem zaskakuje tak samo.

Przepis na: Makaron z owocami morza

  1. Makaron ugotuj al dente – czyli o minutę krócej niż zaleca producent na opakowaniu.
  2. Owoce morze dokładnie umyj i oczyść pod bieżącą wodą. Następnie umieść je w misce i dopraw solą z pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzej tłuszcz ipodsmaż na nim posiekany czosnek.
  4. Gdy będzie przyrumieniony, wrzuć na niego owoce morza i smaż je przez 5 minut.
  5. Podlej całość sokiem z limonki.
  6. Pod koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
  7. Pomidorki dokładnie umyj i przekrój na pół.
  8. Na talerzu rozłóż makaron i owoce morza. Całość udekoruj pomidorkami.