Makaron sojowy z jarmużem i buraczkami


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 5 dużych liści jarmużu
  • 5 młodych buraków
  • 300 g makaronu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki ajwaru
  • 1 łyżeczka sypkiej harissy
  • 5 orzechów włoskich
  • sól i pieprz

TO CI SIĘ PRZYDA

  • sito
  • rękawiczki silikonowe
  • folia aluminiowa

Porada szefa kuchni

Jeżeli jesteś szczęśliwcem posiadającym w domowej spiżarce przecier z pomidorów zrobiony latem, to koniecznie zastąp nim krojone pomidory z puszki! W naszej wersji użyliśmy dokładnie takiego przecieru.

Zróbcie dziś sobie zdrową, lekką, pyszną i kolorową strawę, bo każde zmęczone ciężkim tygodniem ciało potrzebuje takiego odżywienia! To również kompozycja stwarzająca idealne warunki do przełamania lodów z makaronem sojowym, który jest mniej kaloryczny i bardziej wartościowy, niż zwykłe kluski, a przy tym ciekawy i niepowtarzalny w smaku. Z pieczonymi buraczkami i jarmużem tworzy prawdziwą delicję, godną rozpoczęcia weekendu! Co najważniejsze – to danie ‘szast-prast i po robocie’, dzięki czemu Wasze piątkowe plany nie będą musiały czekać.

Makaron sojowy z jarmużem i buraczkami przepis

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza.
  2. Obierz buraczki (najlepiej w rękawiczkach, żeby nie zafarbować dłoni) i pokrój na 5 mm plastry.
  3. Plastry rozłóż na folii aluminiowej, skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Zawiń szczelnie folię pozostawiając miejsce na rotację pary i wstaw do piekarnika na 20 minut.
  4. Po upływie tego czasu otwórz folię i przypiekaj buraki jeszcze przez 10 minut w tej samej temperaturze. Buraczki muszą być miękkie, ale nie rozpadające się.
  5. Ugotuj makaron sojowy według instrukcji na opakowaniu (możesz użyć dowolnego makaronu, na który masz ochotę), pamiętaj, że nie powinien być zbyt miękki.
  6. Liście jarmużu umyj, podrzyj na mniejsze kawałki, przełóż na sito i przelej wrzątkiem.
  7. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj jarmuż, obrane orzechy włoskie i pokrojony w cieniutkie plasterki ząbek czosnku, dopraw harissą. Przesmażaj przez około 5 minut, do momentu, aż jarmuż zmięknie.
  8. Na patelnie wylej krojone pomidory z puszki, dodaj dwie łyżki ajwaru i dopraw solą i pieprzem. Całość duś przez około 15 minut.
  9. Do jarmużu w pomidorach dodaj buraki i makaron. Całość delikatnie wymieszaj.
  10. Danie jest gotowe do podania.