Danie jednogarnkowe


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 200 g makaronu kolanka ozdobne
  • 500 g pieczarek
  • 180 g papryki konserwowej
  • 180 g ogórków konserwowych
  • 1 duża cebula
  • 100 ml czerwonego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • puszka pomidorów
  • tymianek
  • oregano
  • bazylia
  • 3 łyżki oliwy

Danie jednogarnkowe to najszybszy i najlepszy sposób na błyskawiczny obiad bez nadmiaru naczyń do zmywania. Połączenie mięsa, makaronu i pysznego sosu zaskoczy Cie aksamitnym smakiem.

Danie jednogarnkowe przepis

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  2. Do dużego garnka wlej oliwę i ją rozgrzej. Następnie dodaj cebulę i zeszklij ją delikatnie.
  3. Wrzuć mielone mięso i na dużej mocy palnika smaż kilka minut.
  4. Pieczarki dokładnie umyj i osusz. Przekrój je na pól a następnie na cienkie plastry.
  5. Paprykę i ogórki pokrój w kostkę o grubości 1 cm.
  6. Na dnie garnka powinna powstać warstwa przysmażonego mięsa. Aby ją odzyskać wlej wino i wyskrob za pomocą łopatki ( przysmażone mięso nada specyficznego smaku i aromatu ).
  7. Następnie dodaj czosnek i dokładnie wymieszaj.
  8. Dodaj pieczarki i lekko je posól, aby puściły wodę. Całość dusimy, aż płyn odparuje.
  9. Wlej do garnka puszkę pomidorów i dopraw całość pieprzem, solą, tymiankiem, oregano i bazylią.
  10. Od razu dodaj również makaron, papryki i ogórki.
  11. Przykryj danie i duś, aż makaron będzie al dente. Co jakiś czas zamieszaj całość aby nie przywarła. Jeśli uznasz że ma za mało płynu, dolej niewielka ilość wody.
  12. Gotowe danie podawaj z natką pietruszki.