Wszyscy kochamy makarony


Pamiętacie dzieciństwo? Dla jednych ma smak zupy mlecznej z makaronem, inni bardziej pamiętają wigilijne kluski z makiem, kolejni do dziś szukają smaku łazanek, które robiła babcia. Ojczyzną wodno-mącznych klusek jest oczywiście Italia i pewnie tylko tam znajdziemy ich ponad 300 rodzajów. Polacy kochają makarony. Z wzajemnością.

Wraz z nadejściem mody na chłopięce sylwetki u kobiet, rozpoczęła się globalna nagonka na wszelkie produkty mączne. Węglowodany stały się przeszkodą w walce o idealne proporcje. Niedługo trzeba było czekać na reakcje producentów makaronów – rynek zaczął wypełniać się produktami wyrabianymi ze zdrowej mąki pełnoziarnistej pozyskiwanej z pszenicy durum. W ten sposób wilk się nasycił i owca skorzystała. Nie do wiary? Sprawdźcie sami!

Świderki

Idealne do sałatek – swoim kształtem nadają finezji każdej warzywnej kompozycji. Takie danie z powodzeniem można zabrać do pracy, by delektować się nim w porze lunchu. Jak przygotować taką bombę energetyczno-witaminową? To proste! Wystarczy odmierzyć 100 g makaronu pełnoziarnistego Czaniecki „Świderki” i ugotować według zaleceń podanych na opakowaniu. Następnie pokroić w paski 1/3 główki sałaty lodowej, dodać pokrojone w kostkę pomidory i wsypać pół puszki kukurydzy. Całość wymieszać ze sobą, następnie doprawić świeżym tymiankiem i bazylią. Jeżeli chcesz nieco „związać” swoją sałatkę, wlej do niej pół małego jogurtu naturalnego. Będzie zdrowo, fit i smakowicie!

czaniecki1

makaron3

Rurka ukośna

Jeżeli zapiekanka, to tylko z rurką ukośną! Poprzez swój nieco grubszy rozmiar, wolniej poddaje się obróbce termicznej, co zapewnia nam łatwiejsze do uzyskania al dente. Odmierzyć 400 g makaronu pełnoziarnistego Czaniecki „Rurka ukośna” i ugotować według zaleceń podanych na opakowaniu. Na patelni roztopić 30 g boczku, dodać 1 drobno posiekaną cebulę. Kiedy całość się zeszkli, przełożyć zawartość do miski. Na patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, dodać 500 g pokrojonych w paski pieczarek i smażyć do momentu odparowania wody. Na koniec oprószyć świeżą nacią pietruszki.

czaniecki2

Przygotować sos beszamelowy. Wysmarować oliwą naczynie do zapiekania. Układać warstwowo boczek, pieczarki oraz makaron, na który wylewać sos beszamelowy. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Na zakończenie posypać startym parmezanem. Całość zapiekać w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 20 minut. Smacznego!

makaron1

Tasiemka walcowana

Włoch powiedziałby na ten kształt tagliatelle. Tak również nazywane jest danie z jego udziałem. Kiedy wybieramy się do włoskiej restauracji, tasiemki walcowane zwykle występują w połączeniu ze szpinakiem i serem gorgonzola. A może by tak zatrzymać włoskie smaki we własnym domu?

czaniecki3

Przygotować 300 g makaronu pełnoziarnistego Czaniecki oraz ugotować według zaleceń podanych na opakowaniu. Następnie poddusić na patelni 400 g świeżego szpinaku, dodać do niego 3 sprasowane ząbki czosnku oraz 200 ml śmietany 18%, opcjonalnie można pokusić się również o rozpuszczenie 2 łyżeczek zaprzyjaźnionego ze szpinakiem masła. Całość zostawić na małym ogniu. Po 5 minutach wrzucić 300 g pokruszonego sera gorgonzola, doprawić lekko gałką muszkatołową oraz imbirem. Ten ostatni nada potrawie delikatnej ostrości oraz sprawi, że nasz sos nabierze charakteru. Połączyć z makaronem i cieszyć się wykwintnym smakiem.

makaron2

Jak widać życie na pełnym ziarnie wcale nie musi oznaczać nudy i wyrzeczeń. Jakie są wasze ulubione rodzaje makaronów? Próbowaliście już te Czaniecki? Wkrótce znajdziecie u nas wiele makaronowych inspiracji – śledźcie nas na facebooku :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes