Tarta z jarmużem
- 250 gr mąki
- 150 gr masła
- 1 jajko
- 1 opakowanie jarmużu
- ½ opakowania fety
- 3 ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- 400 ml śmietany 18 %
- 1 jajko
TO CI SIĘ PRZYDA
- malakser
- silikonowa stolnica
- wałek
- wok
Porada szefa kuchni
Zapamiętaj aby wyłożoną tartę w formie nakłuć widelcem lub rozłożyć folię aluminiową i dociążyć np. suchą fasolę, aby ciasto nie wyrosła za bardzo.
Tarta z jarmużem przepis
- Wszystkie składniki na ciasto umieść w malakserze i mieszaj na dużych obrotach do momentu aż zrobi się z niego kula.
- Następnie tak przygotowane ciasto wyłóż na stolnicę i jeszcze przez chwilę delikatnie zagniataj.
- Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość około 2-3 mm i wyłóż nim blaszkę na tartę o średnicy ok 30 cm. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na 30 min.
- Jarmuż umyj, zgrubiałe łodyżki odetnij, a resztę posiekaj (możesz kupić już pokrojony jarmuż).
- Rozgrzej piekarnik na 180 C.
- Włóż ciasto w formie do rozgrzanego piekarnika i podpiecz do lekko złotego koloru ( około 15 minut).
- W woku rozgrzej oliwę, umieść w nim jarmuż i duś przez chwilę.
- Następnie dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną fetę oraz dopraw solą i pieprzem.
- Po chwili duszenia farszu, odstaw go na bok.
- Zmieszaj śmietanę z jajkiem.
- Na podpieczony spód wyłóż przygotowany farsz , zalej śmietaną i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Całość piecz w tej samej temperaturze przez około 20 minut.