Falafele z suszonymi pomidorami
- 300 g suchej ciecierzycy
- świeża natka pietruszki
- 6 połówek suszonych pomidorów w oliwie
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżkę pasty tahini
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki kardamonu
- pół łyżeczki kuminu
- pół łyżeczki chili
- 1 łyżeczkę soli
- olej rzepakowy
TO CI SIĘ PRZYDA
- ręczniki papierowe
- folia spożywcza
Porada szefa kuchni
Żeby przygotować falafel w wersji najbardziej podobnej do oryginału, pamiętaj, że ciecierzycę należy przemielić maszynką do mielenia mięsa. Ze składników wyeliminuj również suszone pomidory i pamiętaj.. nigdy nie używaj ciecierzycy z puszki! Falafele możesz podawać w dowolnej formie zamiennie z mięsem, np. Jako pulpeciki do włoskiego makaronu z sosem pomidorowym. Również kombinacja głównej bazy tego smakołyku jest dowolna. Innymi produktami z jakich można przygotować falafele to np. bób, zielony groszek lub fasola.
Falafele z suszonymi pomidorami przepis
- Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie i pozostawał na całą noc.
- Gdy ciecierzyca zmięknie dokładnie rozdrobnij ją za pomocą widelca. Blender jest tu zabroniony;)
- Pokrój drobno natkę pietruszki [potrzebujesz około 4 łyżek], obrane ząbki czosnku i suszone pomidory.
- Do miski z rozdrobniona ciecierzycą dodaj natkę, pomidory, sodę, pastę tahini i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
- Mieszankę przykryj szczelnie filią spożywczą i wystaw na pół godziny do lodówki.
- Następnie ze schłodzonej masy formuj kulki, jak na kotlety mielone. Pamiętaj, żeby dobrze ścisnąć, żeby kotleciki nie rozpadły się podczas smażenia.
- Na patelni dobrze nagrzej olej rzepakowy i smaż falafel po 2 minuty z obu stron.
- Usmażone kotleciki wykładaj na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj ze świeżymi warzywami lub sałatką.
cudne jedzonko na poniedziałkowe garowanie w gabinecie:)