Falafele z suszonymi pomidorami


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 300 g suchej ciecierzycy
  • świeża natka pietruszki
  • 6 połówek suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżkę pasty tahini
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu
  • pół łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki chili
  • 1 łyżeczkę soli
  • olej rzepakowy

TO CI SIĘ PRZYDA

  • ręczniki papierowe
  • folia spożywcza

Porada szefa kuchni

Żeby przygotować falafel w wersji najbardziej podobnej do oryginału, pamiętaj, że ciecierzycę należy przemielić maszynką do mielenia mięsa. Ze składników wyeliminuj również suszone pomidory i pamiętaj.. nigdy nie używaj ciecierzycy z puszki! Falafele możesz podawać w dowolnej formie zamiennie z mięsem, np. Jako pulpeciki do włoskiego makaronu z sosem pomidorowym. Również kombinacja głównej bazy tego smakołyku jest dowolna. Innymi produktami z jakich można przygotować falafele to np. bób, zielony groszek lub fasola.

Falafele to potrawa pochodzenia arabskiego, która podbija cały świat i przypada do gustu nie tylko wegetarianom. Falafele są świetną alternatywą obiadową dla mielonych kotletów, pulpetów czy schabowych. Z dużego falafela możesz przyrządzić wyśmienitego burgera, a te mniejsze włożyć do pity czy tortilli albo podać z hummusem na imprezie. Nasza propozycja to przepis na egzotyczne kotleciki wzbogacone smakiem suszonych pomidorów.

Falafele z suszonymi pomidorami przepis

  1. Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie i pozostawał na całą noc.
  2. Gdy ciecierzyca zmięknie dokładnie rozdrobnij ją za pomocą widelca. Blender jest tu zabroniony;)
  3. Pokrój drobno natkę pietruszki [potrzebujesz około 4 łyżek], obrane ząbki czosnku i suszone pomidory.
  4. Do miski z rozdrobniona ciecierzycą dodaj natkę, pomidory, sodę, pastę tahini i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  5. Mieszankę przykryj szczelnie filią spożywczą i wystaw na pół godziny do lodówki.
  6. Następnie ze schłodzonej masy formuj kulki, jak na kotlety mielone. Pamiętaj, żeby dobrze ścisnąć, żeby kotleciki nie rozpadły się podczas smażenia.
  7. Na patelni dobrze nagrzej olej rzepakowy i smaż falafel po 2 minuty z obu stron.
  8. Usmażone kotleciki wykładaj na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  9. Podawaj ze świeżymi warzywami lub sałatką.