Muffinki wytrawne


6 osób
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 2 puszki ciecierzycy
  • 120 g soczewicy (namoczona przez noc)
  • 2 jajka
  • 10 łyżek rozpuszczonego masła (lub oliwy)
  • 2 duże posiekane cebule
  • 100 g startego sera żółtego
  • 2 łyżki chili mielonego
  • 2 łyżki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 ml wody gazowanej
TO CI SIĘ PRZYDA
  • blender
  • foremki do babeczek

Przepis prosty i dietetyczny na muffinki wytrawne (zgodny z dietą south beach). Dla tych, którzy szukają zdrowszej alternatywy na przekąski do wina i piwa. Nie wymaga użycia mąki ani żadnych produktów o wysokim IG.

sposób przygotowania

  1. Masło i jajka dodaj do blendera i zmiksuj. Następnie dodawaj i miksuj cieciorkę, soczewicę, proszek do pieczenia i przyprawy.
  2. Podczas miksowania dolewaj stopniowo wody, dopóki ziarna nie zmiksują się idealnie.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C z funkcją termoobiegu.
  4. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  5. Gotową masę wymieszaj z cebulą i serem.
  6. Następnie wypełnij foremki do babeczek (2/3 wysokości ponieważ ciasto urośnie)
  7. Włóż muffinki do pieca i piecz przez 45 minut.