Szukaj przepisu

Gołąbki bez zawijania z włoskim sosem

90 minut
6 osób
łatwe
Składniki
Proste gołąbki bez zawijania z włoskim sosem
  • Proste gołąbki bez zawijania z włoskim sosem
  •  IMG_0011
SKŁADNIKI
  • 60 dag mięsa mielonego (łopatka) 100 g ryżu basmati połówka małej główki kapusty sól, pieprz papryka słodka i ostra majeranek 1 jajko 1 łyżka bułki tartej puszka pomidorów 1 mała marchewka 1 duża cebula 4 ząbki czosnku oregano, tymianek, bazylia (najlepiej świeże) 1 duża papryka oliwa z oliwek

Jeśli szukacie szybkiego i prostego przepisu na gołąbki to świetnie trafiliście. Przepis na gołąbki bez zawijania to fantastyczna alternatywa dla wszystkich, którym znudziła się monotonia i długi czas przygotowywania tradycyjnej wersji "ptaszka z okienka". Jeśli dodamy do tego arcysmaczny sos włoski, otrzymujemy danie idealne.

sposób przygotowania

Zaczynamy od poszatkowania drobno kapusty (jeśli mamy starą kapustę, tzw. byczą głowę – uprzednio poszatkowane liście obgotowujemy we wrzątku ok. 15 minut). Ryż gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż będzie al dente. W misce łączymy ze sobą: surowe mięso, przyprawy, jajko, bułkę tartą (w zależności od wilgotności masy dodajemy jeszcze więcej) oraz wystudzony ryż i kapustę. Wyrabiamy kilka minut, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji. Na gazie opalamy w całości paprykę. Gdy jej skórka będzie w każdym miejscu zwęglona, wkładamy paprykę do miski i przykrywamy szczelnie folią spożywczą. Po paru minutach wyjmujemy paprykę i obieramy. Na wysokiej patelni szklimy na oliwie posiekaną drobno cebulę, po kilku minutach dorzucamy posiekany czosnek. Kolejnym składnikiem jest starta na grubych oczkach marchew oraz niewielkie kostki papryki. Po 5 minutach smażenia dodajemy mieszankę przypraw – przesmażamy i całość zalewamy pomidorami. Dusimy ok. 20 minut i następnie blenderujemy (można lekko posłodzić sos, jeśli pomidory były kwaśne). Do gotowego sosu wrzucamy uformowane gołąbki i dusimy ok. 30 minut. Jeśli sos za bardzo zgęstniej dolewamy wody. Smacznego

Autor przepisu:

  • kocie-smaki

    gołąbki są wśród moich domowych smaków dzieciństwa w pierwszej trójce, dlatego cóż.. nie sposób się oprzeć :)

  • Hanka

    zrobiłam gołąbki według tego przepisu, pychotka!!Polecam i dziękuję za sietny przepis.

  • tygrys

    Pyszne ale jeszcze nie jadłem :)

  • MS

    Pyszne, wyszły idealne. Chyba muszę kupić większy gar.. Dzięki za łatwy i skuteczny przepis :) Pozdrawiam

  • jastanna

    No super wyszło! Dzięki za przepis!