Szukaj przepisu

Murzynek

Pin it

Czas przygotowania: 60 minut Drukuj przepis

Niektórzy nazywają to ciasto piernikiem, ale oczywiście z klasycznym piernikiem ma to niewiele wspólnego. Jedno jest pewne, jest od niego o wiele łatwiejsze i szybsze. A dodatek przyprawy piernikowej sprawi, że choć odrobinkę poczujemy się w świątecznym klimacie. Poznajcie przepis wysokie, pulchne i wilgotne ciasto sławiące się mianem Murzynka.

  • Składniki:

  • 3 szkl. mąki tortowej
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. oleju
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 słoika powideł śliwkowych (do środka ciasta)
  • 1 słoik powideł śliwkowych (do przełożenia)
  • garść włoskich orzechów
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1/2 paczki rodzynek
  • 2 czubate łyżki margaryny (polewa)
  • 3 łyżki cukru (polewa)
  • 2 łyżki kakao (polewa)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (polewa)

Przepis

Przepis jest bardzo prosty. Miksujemy wszystkie składniki (orzechy kroimy w niewielkie kawałki, a rodzynki moczymy we wrzątku). Całość wylewamy na wyłożoną pergaminem blachę i pieczemy ok. 30 min temp. 180 st. C grzałka górna i dolna (warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe). Po wystygnięciu można przekroić i przełożyć powidłami śliwkowymi. Jeśli ktoś ma ochotę na bazie tego ciasta może upiec muffinki.

Polewa czekoladowa: rozpuszczamy margarynę, a następnie dodajemy resztę składników – energicznie mieszamy i doprowadzamy do gładkiej emulsji. Ciasto dekorujemy orzechami i polewą. Smacznego.

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. maqdziorek pisze:

    W ilu stopniach pieczemy ciasto?

  2. Kapitan Cook pisze:

    180 st. C grzałki górna i dolna

Skomentuj


dwa × 1 =