Szukaj przepisu

Murzynek

60 minut
6 osób
Łatwe
Składniki
Murzynek
  • Murzynek
  •  IMG_0040
  •  IMG_0045
SKŁADNIKI
  • 450 g mąki tortowej
  • 200 g cukru
  • 240 ml Mleka
  • 180 ml. Oleju
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 słoika powideł śliwkowych
  • 50 g włoskich orzechów
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 40 g rodzynek
  • Polewa:

  • 3 łyżki margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Murzynek to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych ciast. Jak to mówią: ,,Zakręcisz parę razy gałką i gotowe". Sekret prawdziwego ciemnego ciasta tkwi w dodatkach. Idealnie smakuje ciepły z dodatkiem lodów waniliowych.

sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C włączając górna i dolną grzałką.
  2. Rodzynki namocz we wrzątku, a orzechy drobno posiekaj
  3. Następnie wymieszaj wszystkie składniki z odcedzonymi rodzynkami i orzechami
  4. Całość wylej na wyłożoną pergaminem blachę i piecz ok. 30 (po tym czasie sprawdź patyczkiem czy ciasto jest gotowe).

 

Polewa czekoladowa:

  1. Rozpuść margarynę, a następnie dodaj resztę składników.
  2. Energicznie mieszaj aż uzyskasz gładką emulsję.
  3. Ciasto udekoruj orzechami i polewą.

Autor przepisu: Kapitan Cook

  • maqdziorek

    W ilu stopniach pieczemy ciasto?

  • Kapitan Cook

    180 st. C grzałki górna i dolna