Tacos


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • kukurydziane placki do tacos
  • 400 g pomidory bez skóry w puszcze (mogą być krojone)
  • 400 g kukurydza w puszce
  • 400 g czerwona fasola w puszce
  • 1 średnia cebula
  • 1 czerwona papryka
  • sól, papryka słodka, odrobina chili lub cayenne
  • oliwa lub olej do smażenia
  • Sos jogurtowy do tacos:

  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • sok wyciśnięty z ½ limonki
  • garść posiekanej kolendry lub natki pietruszki
  • sól
  • Dodatkowo do podania:

  • posiekana kolendra lub natka pietruszki

TO CI SIĘ PRZYDA

  • sitko
  • otwieracz do puszek

Porada szefa kuchni

Jeśli same warzywa dla Ciebie to za mało, dodaj do warzyw duszone mięso mielone (najlepiej z wołowiny) i odrobinę posiekanych marynowanych papryczek Jalapeno. Całość przed zapieczeniem posyp tartym serem, dzięki czemu tacos będą miały więcej maków.

Przypuszczamy, że wielu z Was już doskonale wie, jak smakują nachosy, quesadille i buritto, ale czy próbowaliście już tacosów? Ten uliczny przysmak prosto z gorącego Meksyku jest równie pyszną przekąską, którą możesz zjeść na szybko. Nasza wersja tacos jest kruchą tortillą pełną soczystych warzyw, a co najważniejsze - proponuje podniebieniu coś zupełnie innego. Do chrupania nie tylko dla wegetarian i imprezowiczów!

Przepis na: Tacos

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju lub oliwie.
  2. Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w niewielką kostkę. Kukurydzę i czerwoną fasolę odsącz z zalewy na sitku.
  3. Jeśli pomidory w puszce są niekrojone to pokrój je w kostkę.
  4. Paprykę, kukurydzę, fasolę czerwoną dodaj do podsmażonej cebuli. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory wraz z sokiem. Dopraw do smaku solą, papryką słodką i chili. Całość gotuj na niewielkim ogniu przez około 15 minut. Papryka powinna nieco zmięknąć, ale nadal pozostać chrupka.
  5. W tym czasie przygotuj sos: do jogurtu dodaj wyciśnięty z limonki sok oraz drobno pokrojoną kolendrę lub pietruszkę. Dopraw do smaku solą i wymieszaj.
  6. Tacos podgrzej przez kilka minut (około 4-6 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  7. Muszle tacos napełniaj przygotowanym nadzieniem, wierzch polej sosem jogurtowym i posyp posiekaną pietruszką lub kolendrą.