Szukaj przepisu

Skrzydełka z grilla

Pin it

Czas przygotowania: 2 godziny Drukuj przepis

Sekretem przepisu na świetne skrzydełka jest marynata. Ja uwielbiam eksperymentować i dodają wszystko co mam w lodówce. Ostatnio wpadłem na pomysł i dodałem tartą nać selera - super sprawa. Zaletą skrzydełek jest krótki czas ich pieczenia. W porównaniu do innych mięs 1 h na wolnym ogniu to maleńko. Międzyczasie można oczywiście napić się piwka lub góralskiej herbaty. A zatem do dzieła.

  • Składniki:

  • 15 skrzydełek
  • pół szklanki oleju
  • słodka papryka, ostra papryka
  • sól, pieprz
  • majeranek, tymianek
  • 1 duża cebula
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu

Przepis

Skrzydełka marynujemy w połowie szklanki oleju, jednej łyżeczce: słodkiej papryki, pieprzu, soli, majeranku, tymianku, musztardy i chrzanu. Do tego wędruje wyciśnięty czosnek i starte na najmniejszych oczkach cebule oraz seler. Na koniec odrobina chilli. Skrzydełka marynujemy najlepiej całą noc w lodówce. Pieczemy na średnio rozgrzanych węglach ok. 1 h. Smacznego.

Przepisy i porady godne polecenia:

Skomentuj


8 − = pięć