Szukaj przepisu

Skrzydełka z grilla

2 godziny
6 osób
łatwe
Składniki
Skrzydełka z grilla
  • Skrzydełka z grilla
  •  IMG_0023
SKŁADNIKI
  • 15 skrzydełek pół szklanki oleju słodka papryka, ostra papryka sól, pieprz majeranek, tymianek 1 duża cebula 3 gałązki selera naciowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka tartego chrzanu

Uwielbiam wakacje, gdyż mogę do woli wtedy pogrillować. Oprócz tradycyjnej kiełbasy oraz kaszanki kocham pieczone skrzydełka z kurczaka. Opracowana przez mnie receptura jest bardzo uniwersalna, klasyczna baza, do które można dodać, np. miód i już mamy słodką wersję. Dla fanów ostrych amerykańskich rytmów polecam sos barbecue. Zobaczcie koniecznie skrzydełka z rusztu, które podbiły podniebienia moich weekendowych gości na działce.

sposób przygotowania

Skrzydełka marynujemy w połowie szklanki oleju, jednej łyżeczce: słodkiej papryki, pieprzu, soli, majeranku, tymianku, musztardy i chrzanu. Do tego wędruje wyciśnięty czosnek i starte na najmniejszych oczkach cebule oraz seler. Na koniec odrobina chilli. Skrzydełka marynujemy najlepiej całą noc w lodówce. Pieczemy na średnio rozgrzanych węglach ok. 1 h. Smacznego.

Autor przepisu: