Gruszki w occie


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 6 gruszek konferencja
  • 0,5 l wody
  • 200 ml octu
  • 1 szklanka cukru
  • przyprawy korzenne: goździki, cynamon, kardamon, anyż gwiaździsty
  • miska z zimną wodą oraz kilkoma kostkami lodu

TO CI SIĘ PRZYDA

  • obieraczka do warzyw
  • słoiki z nakrętkami o pojemności ok 500 ml
  • garnek
  • czysta ścierka

Na pewno znacie to uczucie, gdy w mroźny, zimowy wieczór okazuje się, że w całym domu nie ma NIC słodkiego, ani jednego cukiereczka. Pewnie pamiętacie też wspaniały moment, kiedy bijecie się z mrożącymi krew w żyłach myślami o wyjściu do sklepu i nagle przypominacie sobie, że przecież w spiżarni lub piwnicy są słodkie przetwory! Niestety, dżemiki, konfitury i... gruszki w słodkiej zalewie octowej z przyprawami korzennymi same nie wskoczą do słoików, trzeba im trochę pomóc! Uchrońcie się przed zimową rozpaczą i zadbajcie o swoje półki uginające się pod Konferencją - nawet najdłuższe wieczory nie będą Wam straszne.

Przepis na: Gruszki w occie

  1. Owoce obierz bardzo delikatnie i cienko, a następnie przekrój je na ćwiartki lub połówki.
  2. Gruszki namocz w lodowatej wodzie przez ok. 10 minut. Dzięki temu nie ściemnieją w trakcie marynowania i pozostaną w swoim pięknym kolorze.
  3. wodę, ocet oraz cukier dokładnie ze sobą wymieszaj. W możesz regulować słodycz zalewy dodając mniej lub więcej cukru. Dobierając jej smak, sugeruj się smakiem gruszek.
  4. Następnie umieść owoce w słoikach, dodaj ulubione przyprawy i zalej marynatą pozostawiając minimalnie powietrza w słoiku. Bardzo dokładnie zakręć słoiki.
  5. Włóż je do garnka wyścielonego ścierką i zalej do po 1/3 lub 1/2 ich wysokości wodą.
  6. na małej mocy palnika gotuj je przez ok. 20 minut, a po tym czasie ustaw je na blacie denkami ku górze. Gdy ostygną, odstaw je do spiżarni.