Wielkanocny koszyczek z pastą z szynki


3 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 opakowania Szynki Babuni
  • 1 słoiczek ogórków konserwowych (mini)
  • 5 łyżek majonezu
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypiorek lub ostra papryczka chilli do dekoracji
  • 4 płaty ciasta filo
  • 2 łyżki masła

TO CI SIĘ PRZYDA

  • foremki do tartinek
  • silikonowy pędzelek

Porada szefa kuchni

Pastę z szynki możesz przygotować dzień wcześniej, pamiętaj jednak, aby przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu. Kolejnego dnia śmiało możesz wypełnić nią świeżo upieczone koszyczki z ciasta filo.

Wielkanocny koszyczek z pastą z szynki z pewnością zaskoczy Twoją rodzinę oraz gości biesiadujących przy świątecznym stole. Choć pełni rolę przystawki to gwarantujemy, że zniknie ze stołu w mgnieniu oka

Przepis na: Wielkanocny koszyczek z pastą z szynki

  1. Rozłóż arkusze ciasta filo na blacie, a w małym rondelku roztop masło.
  2. Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj pierwszy płat ciasta masłem i połóż na nim kolejny arkusz ciasta.
  3. Powtarzaj tę czynność, aż będziesz miał 4 sklejone płaty.
  4. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  5. Sklejone arkusze pokrój w kwadraty o boku 8 cm i wyłóż nimi foremki na tartinki.
  6. Włóż foremki do piekarnika i piecz (góra – dół) przez ok. 7 -10 min.
  7. Kiedy koszyczki będą gotowe, wyciągnij je z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
  8. Przegotuj pastę z szynki. Szynkę i ogórki pokrój w drobną kostkę i przełóż do miseczki.
  9. Dodaj majonez oraz dopraw solą i pieprzem.
  10. Koszyczki wyciągnij z foremek do tartinek i wypełnij je przygotowaną pastą z szynki.