Pappardelle ze szpinakiem


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 opakowanie Pappardelle
  • 250 g świeżego szpinaku
  • czerwona cebula
  • papryka chili
  • 100 g sera feta
  • 1 mały pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła

TO CI SIĘ PRZYDA

  • garnek do dotowania na parze

Zakochałam się! W smaku makaronu Pappardelle! Nic dziwnego, że w niektórych włoskich miastach organizowane są festiwale promujące ten makaron. Byłam tak zachwycona tym makaronem, że zapomniałam o kilku składnikach mojego popisowego sosu szpinakowego.

Przepis na: Pappardelle ze szpinakiem

  1. W garnku zagotuj dużą ilość wody, a gdy zacznie bulgotać dodaj łyżkę soli. Wrzuć makaron i grotuj 1 minutę krócej niż jest napisane w instrukcji na opakowaniu.
  2. Szpinak umyj i powycinaj z niego łodyżki. Następnie wstaw go do garnka do gotowania na parze i paruj przez 5 minut.
  3. Pomidora natnij od spodu na krzyż i sparz wrzątkiem. Następnie zlej obficie zimną wodą i zdejmij z niego skórę. Wytnij szypułkę i pokrój w drobną kostkę.
  4. Ser feta rozdrobnij w palcach na małe kawałki.
  5. Cebulę obierz i posiekaj w bardzo drobna kostkę.
  6. Papryczkę posiekaj w drobną kostkę.
  7. Na patelni rozgrzej masło i wyciśnij przez praskę czosnek. Po 2 minutach smażenia dodaj szpinak, pomidora, cebulę i paprykę. Całość duś 7 minut.
  8. Na ostatnią minutę duszenia wrzuć fetę i dokładnie wymieszaj.
  9. Na talerzy rozłóż makaron, a z wierzchu rozłóż masę szpinakową.