Biała kiełbasa w boczku


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 opakowanie białych cienkich kiełbasek
  • 1 opakowanie boczku wędzonego
  • świeży tymianek
  • świeży majeranek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • naczynie żaroodporne

Porada szefa kuchni

Jeśli skórka w kiełbaskach Ci przeszkadza, możesz ją ściągnąć. Końcówką ostrego nożyka natnij ją wzdłuż, a następnie lekko ją podważ, tak, aby móc złapać ją palcami. Delikatnie zerwij ją z całej kiełbaski, a potem sparz kiełbaskę oblewając ją wrzątkiem.

Jeśli nie masz pomysłu na danie lub przekąskę z białej kiełbasy, to jest to przepis dla Ciebie. Kiełbasy zapieczone ze świeżymi ziołami sprawdzą się zarówno w domu podczas Świąt Wielkanocnych, jak i na grillu w trakcie ciepłego weekendu. Biała kiełbasa z boczkiem, chrupiąca na zewnątrz i delikatna w środku, po przegryzieniu uwalnia zamknięte wewnątrz aromaty oraz soki. Bądźcie ostrożni, bo ten przepis zapewnia niesamowitą eksplozję smaku w ustach.

Przepis na: Biała kiełbasa w boczku

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C
  2. Kiełbaski opłucz i sparz wrzątkiem jeśli nie są parzone. Następnie przekrój na pół.
  3. Każdą połówką owiń spiralnie plastrem boczku.
  4. Zawinięte kiełbaski owiń gałązką tymianku lub majeranku i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  5. Naczynie żaroodporne włóż do piekarnika na 20 minut
  6. Z gotowych kiełbasek zdejmij gałązki przed podaniem.
  7. Podawaj z domowym chrzanem.