Makowiec bez ciasta


10 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 puszka masy makowej
  • 150 g masła
  • 6 łyżek kaszy mannej
  • 300 g cukru
  • 6 jajek
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Porada szefa kuchni

Decydując się na ozdabianie makowca lukrem lub polewą czekoladową, pamiętaj, aby odstawić go wcześniej do całkowitego ostygnięcia.

Przepis na pyszny, tradycyjny makowiec, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Swoją delikatność zawdzięcza obecności kaszy mannej, dzięki czemu trafi w gusta nawet tych, którzy na makowca kręcą nosem.

Przepis na: Makowiec bez ciasta

  1. Wyciągnij wcześniej masło z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową.
  2. Oddziel żółtka od białek.
  3. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
  4. Do miski włóż masło, dodaj cukier i mikserem utrzyj na białą puszystą masę.
  5. Do całości pojedynczo dodawaj żółtka, cały czas miksując.
  6. Następnie dodaj mak, orzechy, kaszę mannę, proszek do pieczenia i zmiksuj do momentu połączenia się składników.
  7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C.
  8. Białka z jajek ubij na sztywną pianę.
  9. Do masy makowej dodaj jabłka i pianę, całość delikatnie wymieszaj.
  10. Tortownicę (o średnicy 26 cm) wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą, a następnie wylej masę makową.
  11. Całość włóż do piekarnika