Szukaj przepisu

Koktajl bananowy

Pin it

Czas przygotowania: 10 minut Drukuj przepis

Koktajl bananowy najlepiej wychodzi na maślance lub kefirze. Do jego przygotowania nie musicie przechodzić specjalnych kursów z gotowania, wystarczy tylko blender lub mikser i głowa na karku.

Moim ulubionym dodatkiem jest gorzka czekolada wstrzykiwana szprycą do zimnego koktajlu. Można zrobić również efektowne wzorki na ściankach zmrożonej szklanki.

  • Składniki:

  • 4 banany
  • 1 l maślanki
  • cukier
  • 1 gorzka czekolada

Przepis

Zaczynamy od rozpuszczenia gorzkiej czekolady. Do miseczki wrzucamy połamaną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę. Wkładamy ją do mikrofalówki na 1 minutę na 600W. Po tym czasie wyjmujemy naszą miskę, mieszamy jej zawartość łyżką i ponownie umieszczamy na 30 sekund na 600 W w mikrofalówce. Po wyjęciu mieszamy i mamy gotową, roztopioną czekoladę.

Można również to zrobić na kąpieli wodnej.

Do miksera wrzucamy połamane na mniejsze kawałki banany, zalewamy je maślanką lub kefirem i lekko cukrzymy. Miksujemy lub blendujemy.

Zmrożoną szklankę zdobimy rozpuszczoną czekoladą w szprycy i ponownie wkładamy do zamrażalnika. Następnie wlewamy nasz koktajl i pijemy. Można również do chłodnego koktajlu bananowego wlać bezpośrednio za pomocą szprycy czekoladę, powstanie lekkie spaghetti. Co, kto lubi. Smacznego

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. karmel-itka pisze:

    bardzo ładne zdjęcia, takie jasne i czyste.
    super pomysł z nutką czekoladowego sosu, wygląda o wiele bardziej kusząco :]

Skomentuj


pięć × = 25