Tarta z gruszkami


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 kruche ciasto
  • Krem z Mascarpone:

  • 250 g Mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • Czekoladowa pianka:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 gorzka czekolada
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Winne gruszki:

  • 2 gruszki Konferencje
  • 240 ml czerwonego wina
  • 480 ml soku porzeczkowego
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 1 cytryna
  • 5 cm kawałek imbiru

TO CI SIĘ PRZYDA

  • forma do tarty
  • fasola do obciążenia ciasta
  • mikser
  • tarka o cienkich oczkach
  • miska
  • obieraczka do warzyw

HIT!!! Takie tarty z gruszkami jeszcze nie jedliście. Wyborne połączenie kruchego ciasta, waniliowego kremu z mascarpone, puszystej pianki czekoladowej i winnych gruszek.

Przepis na: Tarta z gruszkami

  1. Przygotuj ciasto kruche. Rozwałkuj na grubość 1 cm, rozłóż w formie i wyrównaj boki.
  2. Ciasto piecz 15 minut w 200 st. C. obciążone fasolą i 15 minut bez fasoli, aby je wysuszyć i zarumienić.
  3. Imbir obierz łyżką, a następnie zetrzyj na tarce o cienkich oczkach.
  4. Gruszki obierz i wrzuć do rondla. Zalej winem i sokiem z porzeczki. Dodaj ziele angielskie, sok z całej cytryny i imbir. Całość gotuj 15 minut na małej mocy palnika.
  5. Do miski przełóż wszystkie składniki na krem Mascarpone, i zmiksuj na puszysty krem. Całość schłodź w lodówce.
  6. Zagotuj wodę w garnku i ustaw na nim miskę szerszą od niego tak, aby dno nie dotykało tafli wody.
  7. Czekoladę pokrusz na małe kawałki i przełóż do miski w kąpieli wodnej. Cały czas mieszaj aż czekolada się rozpuści.
  8. Śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem na sztywną bitą śmietanę. Następnie wlewaj stopniowo roztopioną czekoladę i mieszaj całość szpatułką. Gotową piankę wstaw do lodówki.
  9. Gruszki wyjmij i wystudź. Następnie przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne. Połówki potnij wzdłuż na 3 części.
  10. Na dno wystudzonej tarty rozłóż krem Mascarpone, następnie piankę czekoladową. Całość lekko wygładź i ułóż na wierzchu zgrabną rozetę z gruszek (wachlarz dookoła).
  11. Gotową tartę schłodź przez 1 godzinę w lodówce.