Ciasto ze śliwkami


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 8 jajek
  • 600 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 440 g cukru
  • 250 ml oleju
  • 250 ml mleka
  • cynamon
  • cukier puder
  • 15 śliwek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • mikser
  • sitko
  • blaszka do ciasta
  • papier do pieczenia

Sezon na śliwki w pełni, zatem grzech nie wykorzystać tych cudownych owoców do przygotowania superwysokiego ciasta ze śliwkami. Poznajcie błyskawiczny przepis na puszyste i wilgotne ciasto śliwkowe.

Przepis na: Ciasto ze śliwkami

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C używając grzałek dolnej i górnej.
  2. Oddziel białka jajek od żółtek.
  3. W miseczce ubij białka na gęstą pianę. Następnie dodaj cukier i ubijaj, aż znikną kryształki.
  4. Do miski wrzuć żółtka i mieszaj drewnianą łyżką od środka do ścianek, lekko obracając miskę.
  5. Dodaj mleko i przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko wyrabiaj ręką, aż ciasto przestanie się przyklejać do ręki.
  6. Wlej do ciasta olej i wyrabiaj jeszcze przez 5 minut.
  7. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i wlej ciasto.
  8. Umyj śliwki, przetnij na pół i usuń pestki.
  9. Śliwkami udekoruj ciasto kładąc przecięciem do góry.
  10. Gotowe ciasto włóż do piekarnika na 40 minut. Po upływie 10 minut przełącz funkcję piekarnika na termoobieg.