Sos pomidorowy


1 osoba
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • tymianek
  • bazylia
  • oregano
  • sól i pieprz
  • chili mielone
  • ocet jabłkowy
  • oliwa z oliwek
  • cukier

TO CI SIĘ PRZYDA

  • blender

Dziś przepis na mój ulubiony sos pomidorowy. Idealny zamiennik ketchupu, sosu do pizzy czy zwyczajnego sosu do spaghetti. Poznajcie jego sekret.

Przepis na: Sos pomidorowy

  1. Zaczynamy od drobnego posiekania cebuli.
  2. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i mocno zeszklij. Gdy będzie złocista dodaj czosnek i smaż razem przez 2 minuty.
  4. Na patelnię wlej całe pomidory i dopraw solą, pieprzem, chili i ziołami.
  5. Następnie wlej odrobinę octu i dla zrównoważenia dodaj cukru.
  6. Sos duś 20 minut na małej mocy palnika. Pomidory powinny się rozgotować, a płyn odparować. Następnie całość dokładnie zblenduj.
  7. Sos przykryj pokrywką i gotuj jeszcze 5 minut.