Sos do kurczaka
- 1 żółtko
- 120 ml białego wina
- 1 cytryna
- 1 limonka
- 1 łyżka estragonu
- 2 cm kawałek imbiru
- sól
- biały pieprz
- cukier
TO CI SIĘ PRZYDA
- tarka o drobnych oczkach
- małe sitko
- miska mniejsza od garnka
Porada szefa kuchni
Podczas ubijania żółtka w kąpieli wodnej nie można dopuścić do tego, aby żółtko się ścięło. Należy więc co jakiś czas zdejmować garnek z palnika, aby temu zapobiec. Jeśli jednak tego nie dopilnujesz i żółtko się zetnie, dodaj 2 łyżki zimnej wody.
Sos do kurczaka przepis
- Zetrzyj skórkę z cytryny oraz limonki na najdrobniejszych oczkach tarki. Pamiętaj, aby nie zetrzeć białej błony.
- Zetrzyj 2 cm kawałka imbiru, aby powstała objętościowo 1 łyżka.
- Wlej wino do rondelka i ustaw na średniej mocy palnika.
- Dodaj estragon, połowę skórki z cytryny, całą skórkę z limonki oraz starty imbir.
- Gotuj całość, aż pozostaną ok. 3 łyżki płynu. Warto co jakiś czas zdejmować miskę z ognia, aby żółtko się nie ścięło. Całość przecedź przez sitko.
- Nalej tyle wody do garnka, aby dno miski włożonej do niego nie było zanurzone w wodzie. Ustaw na takiej mocy palnika, aby po zagotowaniu woda delikatnie bulgotała.
- Oddziel żółtko od białka. Żółtko ubij w misce włożonej do garnka aż będzie białe i puszyste.
- Zdejmij z palnika miskę z ubitym żółtkiem i wlej do niej odcedzony płyn.
- Postaw miskę ponownie na kąpiel wodną i ubijaj przez kilka minut, aż powstanie puszysty sos.
Prosze o doprecyzowanie jak robi sie tą kąpiel wodną. Nie chciałabym zepsuć :(
W jednym garnku jest woda, która powoli bulgocze. Na rantach tego garnka układa się metalową miskę i w niej robimy nasz sos. Woda nie może dotykać dna miski. Co jakiś czas zdejmujemy miskę znad garnka, aby nie była zbyt gorąca, bo zrobi się jajecznica.
„zaczynamy od zestu”? A czemu nie np. „beginnujemy from skórki”